VIDEO: DJEVOJKA KOJA JE PROŠLA KROZ PAKAO / ‘Imala sam 34 kg, bojala sam se popiti više od pola čaše vode na dan, da ne dobijem na težini’

226

Bila je uspješna plivačica, natjecala se u državnom timu Australije, bila je zdrava i sretna, okružena prijateljima. Elle Lietzow (21) iz Melbournea otvoreno je progovorila o svojoj dugogodišnjoj borbi s anoreksijom. Sve je počelo kada je imala 16 godina, tada je prekinula s plivanjem i započela s drastičnim dijetama.

“Bojala sam se da ću se udebljati, i da će me ponovno zvati ‘debelim kitom’ kao u osnovnoj školi”, opisala je kako je krenula priča s njezinim poremećajem u prehrani. Kao djevojčica bila je bucmasta, zbog čega su je zadirkivali, a nitko se nije htio družiti s njom. Nakon što je počela plivati i osvajati nagrade, naravno i smršavila je i oblikovala tijelo.
Zadirkivanje je prestalo, počela je dobivati komplimente, a sve više djece htjelo se družiti s njom.

Prestala je plivati jer je htjela izlaziti van, a kao član nacionalnog tima nije imala niti praznike, a pogotovo ne slobodno vrijeme. “Sjećam se da sam tad mislila ako ostanem mršava, ljudi će mi i dalje biti prijatelji, a ako se udebljam nitko se neće htjeti družiti sa mnom”, iskrena je Elle.

Počela je gubiti na težini, uvijek je imala plave usne, uvijek joj je bilo hladno i kaže bila je odvojena od stvarnosti. “Nisam vidjela ono što su svi drugi vidjeli, mislila sam da sam zdravo mršava”, kazala je.

Kad je vidjela da su svi njezini bližnji ljuti na nju zato što ne jede, počela je ponovno jesti, ali pretjerivati u tome. Jela je ogromne količine hrane, jako brzo se udebljala. “Bilo mi je toliko neugodno da me vide u javnosti, da sam dala otkaze na svim poslovima i izolirala sam se od ostatka svijeta”, opisuje.

Tada je po drugi put odlučila da će ‘jesti zdravo’ i izgubiti malo na težini. I uspjela je, ponovno je bila sretna i počela se družiti s prijateljima. Ali brojka na vagi postao je njezin jedini fokus. Jela je sve manje i manje, kako bi broj kilograma još više pao. Nije primijetila koliko je stravično smršavila.

“Izgubila sam kontrolu nad mislima i djelima, a nisam znala put iz tog začaranog kruga. Uvijek sam glumila osmijeh. Bojala sam se popiti više od pola šalice vode na dan, da ne dobijem na težini”, opisuje djevojka.

https://www.instagram.com/p/BWs6uZoAklX/

U šest mjeseci izgubila je preko 40 kilograma, tijelo joj se počelo gasiti, dobila je napadaje. To je bilo u završnom razredu srednje škole, 2014. imala je samo 34 kilograma. Kaže da su je samo sati dijelili od smrti.

Završila je u bolnici s jako niskom razinom šećera i kalija. Priključili su je na infuziju, medicinari su se borili da joj podignu vitalne funkcije. U hitnoj službi provela je 22 sata, mislila je da će je nakon toga pustiti doma, jer ona – je dobro. No u bolnici se zadržala još mjesec dana.

U bolnici joj nije bilo ludo zabavno, kaže svaki dan je plakala i htjela otići doma, ali uz veliku podršku obitelji i prijatelja ostala je tamo. Izdržala je mjesec dana i ispisala se iz bolnice prvom prilikom kojom je mogla. Stigla je kući i vidjela da je na vagi dobila 10 kilograma u samo četiri tjedna. “Nisam imala pojma da je to uglavnom voda”, sjeća se.

Opet je htjela izgubiti svu težinu koju je dobila. bolest joj je ponovno vratila. U tri tjedna izgubila je sve što je u bolnici dobila, i više. Dvije godine održavala takvu mršavost. Konstantno je lagala o svojoj težini bližnjima, na kraju je shvatila da igra ruski rulet s vlastitim tijelom.

“Sinulo mi je da jedina osoba koja me može spasiti sam ja sama. Počela sam istraživati o alternativnim načinima ishrane. Pronašla sam veganstvo, koje me oduševilo. Konačno sam našla rješenje za to da više nikada ne moram otići na dijetu”, ispričala je. Sporo, ali sigurno počela je dobivati na težini i po prvi put u životu bila je sretna zbog toga.

Više ne ograničava unos kalorija, ponovno se smije, druži se s prijateljima, ponovno ima snage za vježbanje. “Ali najvažnije od svega, ponovno sam sretna!”