LONCI I POKLOPCI na OBN TV

242

lonci_poklopci_061215_1.mxf.Still005_750x600

Od Vjeke Kramera do sada smo navikli da kada su recepti uvijek možemo očekivati neočekivane kombinacije. Vjeko je ove sedmice odlučio da pripremi nekoliko interesantnih jela, Emisiju započinje pripremom hot doga u lisnatom tijestu, zatim će pripremati namaz od rakova, kruške u šlafroku s umakom od suhog voća a za kraj će napraviti majonez umak.

Lonci i poklopci su i ove nedjelje, 06.12.2015. na programu OBN TV od 21 sati.

 

HOT DOG

½ kg lisnatog tijesta

½ kg hrenovki

2 jajeta

kečap

sjemenke

origano

maslac

Lisnato tijesto izvaditi iz zamrzivača da se odledi, posuti brašnom i razvaljajte u plahticu i pospite origanom. Plahticu narežite na trakice debljine 2 cm. Hrenovku stavite na kraj trakice tijesta te od te strane počnite motati u rolicu. Kraj tijesta premažite umučenim jajetom te zaljepite tako da se Hot dog ne razmora, stavite u maslacem namašćen pleh za pečenje.

Gornju stranu također premažite umučeni jajetom i pospite sjemenkama. Pecite u već zagrijanoj pečnici na 180 stupnjeva oko 15min.

 

NAMAZ OD RAKOVA

250g surimi štapići

250g

100 g crnih maslina

3 kuhana jajeta

1 žlica majoneze

1 žlica senfa

kavijar

limunov sok

sol i papar

peršinov list

Surimi štapiće odlediti i isjeći na kolutiće pa 2/3 izmiksati sa maslacem temperiranim na sobnu temperaturu, majonezom, senfom, limunovim sokom te začiniti solju i paprom. U tu smjesu dodati ostatak sjeckanih račiće, usitnjena kuhana jaje i crne masline. Začinite prema potrebi dodatno limunovim sokom. Ovaj namaz staviti na kanape sendviće i dekorirati kavijarom i peršinovim listom.

 

KRUŠKE U ŠLAFROKU S UMAKOM OD SUHOG VOĆA

5 kruški

limunov sok

200 g brašna

2 jajeta

mlijeko

ulje

100 g šećer

suho voće

bademi i lješnjaci

med

cimet

Kruške ogulite, izvadite im sredinu te ih narežite na kolutove i poškropiti limunovim sokom da ne mjenjaju boju. Pomješati brašno, šećer i cimet. Umutiti smjesu od jaja, brašna i mlijeka malo gušču nego za palačinke. Kolutove kruški uvaljati u mješavini s brašnom te nakon toga u tekuće tjesto. Pa ih pohati u dubokoj masnoći. Kada su gotove ostaviti ih na upijajućem papiru da se ocjede od viška ulja. Suho voće kuhati u malo vode, oko 5 min da omekša. Skinuti s vatre i zasladiti smeđim šećerom te dodati malo cimeta. Poslužiti vruće uz vruće jabuke i posuti krupnije mljevenim bademima i lješnjacima te medom.

MAJONEZ UMAK

100g majoneze

100g kiselo vrhnje

2 kuhane mrkve

sol i papar

peršinov list

limunov sok

Izmiksati kuhnu mrkvu i dodati majonezu i vrhnje. Sve promješati i začiniti solju i paprom te peršunovim listom i limunovim sokom.