Pomozimo mladim košarkašima da u BiH donesu bar malo svjetla

396

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je danas protiv Njemačke u četvrtfinalu Evropskog prvenstva rezultatom 70:54. Tako su izabranici Josipa Pandže izborili polufinale i duel sa Španijom, a samim tim i postali prva košarkaška selekcija koja je izborila plasman na jedno Svjetsko prvenstvo. Pandža i drugovi trebali bi naredne godine u Španiji igrati s najboljim reprezentacijama svijeta.

Kažemo, trebali, jer nije sigurno da će naši zlatni momci uopće završiti nastup na Evropskom prvenstvu. Naime, odmah nakon završetka utakmice u Kaunasu našem Košarkaškom savezu obratili su se iz FIBA-e i zaprijetili izbacivanjem s Evropskog prvenstva, jer nije plaćena kotizacija od 10.000 eura. Tako bi najveći uspjeh naše košarke, uspjeh izboren na terenu, zbog nemara države i maćehinskog odnosa prema sportu mogao biti poništen.

“Nakon pobjede nad Njemačkog i plasmana u polufinale, u svlačionicu su ušli predstavnici organizatora i ljubazno nam dali do znanja da će nas izbaciti s turnira ukoliko do sutra ne platimo kotizaciju”, rekao je Mahmutović za Radiosarajevo.ba i dodao:

“Ne želim više prositi, nemam energije, ja taj novac ne tražim za sebe, pa zar ga ova djeca ne zaslužuju? Ovo što se dešava, ovo je jedan užas. Tužan sam, boli me, ali nikom neću dozvoliti da mi uništi ovaj osjećaj, ovaj ponos nakon ove pobjede. Ja ne znam da li iko razumije šta ovo znači”, istakao je Mahmutović.

Ipak istakao je Mahmutović da će se novac pronaći, ali pitanje je do kada će naša košarka moći funkcionirati na ovaj način.

“Novac će se naći, posudit ćemo ga kao i bezbroj puta dosad, ali pitam se ima li smisla? Zbog koga mi ovo sve radimo? Ne znam, zaista ne znam”, rekao je Mahmutović.

radiosarajevo.ba