Otvorenje revijalne izložbe članova udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona

623

slika 1

Galerija Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla večeras je bila mjesto otvaranja revijalne izložbe članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona. Ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovali su brojni ljubitelji umjetnosti, a svi oni koji nisu imali priliku doći 14.04.2015. moći će pogledati radove do 24.04.2015. Prilikom otvaranja, publici su se kratkim govorom obratili predsjednik Udruženja likovnih umjetnika TK Samir Sufi, koji je ujedno i organizator događaja, te direktor BKC-a TK Tuzla dr.sc. Semir Fejzić.

„ Broj 32 bih rekao da nije nezanemariv, dakle to govori o dugoročnoj aktivnoj saradnji između Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona te instituciji Bosanskog kulturnog centra,“ izjavio je Sufi, koji se ujedno i srdačno zahvalio instituciji BKC-a, kao i samom direktoru te institucije. Sufi je dodao da je ove godine BKC učestvovao, pored ustupljenog prostora, kao i  pokrovitelj kataloga u kojem se nalaze izloženi radovi i imena autora, a koji će biti dostupan svima koji budu posjetili izložbu.

Učešće u ovogodišnjoj revijalnoj izložbi je uzelo 65 umjetnika. Na izložbi dominiraju tehnika ulje na platnu, akril i kombinovana tehnika. Od ukupnog broja radova, 76 djela je ulje na platnu, zatim kobminovana tehnika, jedan akvarel, te 15 crteža – dodao je Sufi.

slika 2

Posjetiocima se obratio i gospodin Fejzić, izjavivši u svom govoru da očekuje par hiljada posjetilaca do zatvaranja izložbe. Naglasio je da je BKC TK Tuzla ove godine izdavač kataloga, te da će članarine članova udruženja biti usmjerene više na razvoj i edukaciju mladih talenata, te je ujedno pozvao sve prisutne da ozbiljno pristupe i budućim izložbama ovog udruženja. Fejzić je dodao da će zajedno sa udruženjem, biti organizovana i izložba najbolja tri autora, koja će biti odabrana od strane članova ULUTK-a.

slika 3_1024x768

Pored predstavljanja slika, na otvaranju je posjetiocima bilo omogućeno posmatrati nastanak umjetničkog djela. Gospodin Mirsad Hadžiefendić, samostalni umjetnik, došao je na ideju da otvaranje izložbe obogati sa demonstracijom nastajanja umjetničkog djela, čime je privukao pažnju velikog broja nazočnih.

slika 4

Ovom izložbom BKC TK Tuzla i ULUTK su pokazali da volja i trud mogu pobijediti i materijalnu krizu, te da Tuzlanski kanton, kao i sam grad Tuzla, još uvijek imaju bogat kulturni sadržaj i veliki broj talenata, kako starijih, tako i mladih nada.

Izložba će za sve posjetioce biti otvorena deset dana.

Autor: M.Vrbić