Završna faza radova na izgradnji Memorijalnog centra posvećenog ratnim vojnim jedinicama iz perioda 1992. – 1995. godine

220

nsarajevo

Ugovor o izvođenju III faze radova potpisali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme “Fain inžinjering” d.o.o. Sarajevo Muhidin Behlulović.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme “Fain inžinjering” d.o.o. Sarajevo Muhidin Behlulović danas su u zgradi Općine Novo Sarajevo potpisali Ugovor za izvođenje III faze radova na sanaciji i rekonstrukciji prostora u objektu Trg heroja 12, budućem Memorijalnom centru posvećenom ratnim vojnim jedinicama iz perioda 1992.-1995. godina sa područja općine Novo Sarajevo. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

U svom obraćanju, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako se realizacijom ovakvih projekata, namijenjenih boračkim novosarajevskim udruženjima, nastoje sačuvati od zaborava slavni dani odbrane od agresije općine Novo Sarajevo, Sarajeva i BiH, ali i da se na dostojanstven način obilježi ratni put svih ratnih brigata ove općine koje su učestvovale u odbrani grada i države.

Ukupna površina prostora je 430 m2, a sastoji se od prizemlja i galerije. Sanacija prostora, koji je bio u velikoj mjeri devastiran, zahtijevala je provođenje opsežnih pripremnih radnji (provođenje procedura javne nabavke za izradu projektne dokumentacije, izradu projektne dokumentacije, pribavljanje saglasnosti i odobrenja za građenje.

Do sada su realizovane II faze radova na rekonstrukciji objekta čija je ukupna vrijednost oko 207. 000 KM, a III faza radova, čija je vrijednost oko 167. 000 KM, podrazumijeva izvođenje finalnih građevinskih i građevinsko – zanatskih radova. Okončanjem navedenih radova steći će se uslovi za nabavku i ugradnju opreme, kao i za postavljanje muzejskih eksponata.