Vispak povećao udio izvoza u ukupnom prometu na 30 posto

192

Zlatna džezva u Walmartu

Visoko, 13. novembar 2014. – Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak d.d. Visoko sa realizacijom na inozemnim tržištima od 8.860.000 KM od početka 2014. godine sa današnjim danom povećala je prihode od izvoza za 20 posto u odnosu na isti period lani. Time je udio izvoza u ukupnom prometu kompanije uvećan na 30 posto.

To praktično znači da su brandovi Zlatna džezva, Begova čorba, Tarhana,Tajna, Laganini, Club čokolada, i drugi, u uvjetima oštre konkurencije sa vodećim svjetskim kompanijama uspjeli se izboriti za dodatne pozicije, više prometa i bolju naklonost kupaca.

“Procjena je da bismo do kraja 2014. trebali ostvariti ukupan izvoz u iznosu od 11.000.000 KM, a što bi značilo nastavak trenda povećanja izvoza. Povećanje izvoza koje Vispak bilježi iz godine u godinu, daje dodatnu stabilnost i uvjet je za još snažniji razvoj kompanije u cjelini“, kazao je tom prilikom menadžer izvoza u kompaniji Vispak d.d. Visoko, Haris Salihbašić.

Standardno najbolje tržište je SAD. Zlatna džezva je ulistana u maloprodajne lance najveće svjetske trgovinske mreže Walmart, a prodaja se obavlja i preko Amazon.com i Walmart.com. Slijedi tržište Hrvatske, a prave bosanske kafe Zlatne džezve se nakon Bosne i Hercegovine i SAD-a, popije najviše u ovoj susjednoj zemlji.

Značajne rezultate Vispak u Hrvatskoj ima i u prodaji Club čokolada.
Dobri rezultati su ostvareni na tržištu Slovenije. Ove godine je uspostavljena poslovna saradnja sa Mercatorom Slovenije, a radi se i na ulistavanju Vispakovih proizvoda u maloprodajnim lancima Špar i Tuš u Sloveniji. Prva značajna isporuka čokolada i čajeva ove godine napravljena je i na tržištu Kosova.

„Sa jednim značajnim partnerom iz Hrvatske se radi na ostvarenju zajedničkog nastupa na tržištima Njemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Bugarske i Albanije. Cilj je da se iskoriste postojeći logistički i distributivni kanali. Istodobno se vode aktivnosti na uspostavljanju poslovne saradnje sa Rusijom. Intenziviran je također izvoz u Kanadu“, navodi Salihbašić.

Vispak izvozi u 22 zemlje svijeta na četiri kontinenta. Od decembra 2010. godine, Vispak je dio AS GROUP koja zapošljava 2.700 radnika i u okviru koje uz Vispak d.d. Visoko posluju kompanije AS d.o.o. Jelah, Klas d.d. Sarajevo, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače, Napredak d.d Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d.