Kandidatkinja SBB-a Arnesa Dževahirić: Uz malo volje možemo doprinijeti pozitivnim promjenama u BiH

233

Arnesa Dževahirić, diplomirani je politolog, i trenutno je na završnoj godini Master studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Aktivistkinja je SBB-a i kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH pod rednim brojem 9.

Arnesa-Dzevahiric

Zašto politika?

Dževahirić: Razlog moje kandidature je prije svega duboko razočarenje u stanje zemlje u koje ju je dovela dosadašnja vlast. Zemlju koja je zapala u tešku ekonomsku i socijalnu krizu i društvo u kojem vlada korupcija i nemoral. Na izbore izlazm u ime svih svojih prijatelja, kolega, poznanika, sugrađana i svih građana BiH sa jednom jedinom željom a to je pomoć u izgradnji Bosne i Hercegovine kao jedinstvene zemlje koja svakom građaninu pruža iste mogućnosti i zemlje koja će ulagati u svoj najveći potencijal, mladi i obrazovani ljudi.

Zbog čega je SBB Vaš izbor?

Dževahirić: Odabrala sam Savez jer je to stranka koja mladim intelektualcima zasigurno pruža priliku i podršku da ostvare svoju misiju na putu ka pravdi i razvoju.

Koliko mladi trebaju politici a koliko politika mladima?

Dževahirić: Nažalost, većina mladih u BiH nema niti najmanje političke ambicije. Na spomen politike svi odmahuju rukom, a ne znaju da svi troškovi života zavise od političkih odluka. Iz takvog političkog neznanja proizilaze i loši i korumpirani političari. Najveću grešku vidim u onima koji sjede skrštenih ruku i čekaju da se promjene dese same od sebe, a sigurna sam da svako uz malu dozu volje i samopouzdanja, na svoj način može doprinijeti pozitivnim promjenama u zemlji.

Jesu li izbori pravi način da se nešto promijeni?

Dževahirić: Definitivno je izlazak na izbore najbolji način da se unesu promjene i to biranjem osoba koje to zaista zasužuju. Savjetujem svim mladim i obrazovanim ljudima da ne odustaju, da ustraju u političkom aktivizmu, da se bore za svoje stavove, da se ne mire sa postojećim stanjem, da glasaju i to za onog ko to zaista zaslužuje, a ne iz nekog drugog razloga, jer vrlo je jasno, ako u politiku ne uđu stručni i sposobni zasigurno će ući nesposobni. Svjedoci smo da ima onih koji ne žele da izađu na izbore iz više razloga: neki smatraju da je njihov glas beznačajan i da neće utjecati na konačan izbor, drugi neće da glasaju jer smatraju da izlaskom na izbore neće ništa promjeniti, do onih koji nemaju za koga glasati. Smatram da gore navedeni razlozi nisu jaki argumenti. Svi imamo jednaka prava i dužnosti prema našoj zemlji. Ne izlazak na izbore znači samo jedno: da ne znamo cijeniti sebe i svoje pravo a u isto vrijeme znači i zanemarivanje svojih dužnosti prema zajednici i domovini.

Da li kao mladi političari vjerujete da možete donijeti promjene?

Dževahirić: Mladi svima treba da budu motivacija. Naša volja za promjenom, energija i snaga zasigurno mogu doprinijeti boljoj budućnosti. BiH ima veliku potrebu za mladim liderima koji će pomoći u suočavanju sa preprekama i najvećim problemima današnjice.

A da je sreće bilo…

Dževahirić: … pa da je prethodnih godina više mladih ljudi izlazilo na izbore, tako bi postali koherentno biračko tijelo te je logično da bi nas više bilo i u politici. Naravno tada bi se morala mijenjati i sama politika stranaka, ne bi bili prioriteti samo autoceste i povećanje penzija. Zasigurno bi se u programima stranaka našlo i rješenje za visoku nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini. Kako bi nešto dobio, moraš nešto i učiniti. Zar je toliko teško glasati?

(e-turneja.com-sutra.ba)