Jasenko Valjevac: Svog glas dajte mladima jer moja generacija zaslužuje priliku

208

Valjevac Jasenko je rođen 12. svibnja 1984, kandidat je ispred Unije socijaldemokrata Bosne i Hercegovine za Skupštinu Tuzlanskog kantona sa rednim brojem 14.

jasenko

Šta Vas je motiviralo da se odlučite baviti politikom? I, zašto ste odabrali Uniju socijaldemokrata BIH?

Moja kandidatura jeste produkt razočarenja u etablirane političke partije i političke ličnosti. Politika me oduvijek zanimala, naravno ne ovaj aktuelni, anahroni oblik političkog djelovanja koji tuši naše društvo, nego onaj koji je zapravo katalizator za odlučni hod ka prosperitetu, s tim što svi moramo biti iskreni i priznati, posebno mi mladi, kako dvadeset godina učimo od najboljih na svijetu kako se jedna država ne treba voditi, smatram kako sam dovoljno naučio i sada to znanje želim i primjeniti, naravno da budem malo sarkastičan. Ne stidim se reći da sam nažalost morao upoznati apsolutno svu svirepost koju Bosna i Hercegovina nudi, dijelio sam oholu socijalnu sudbinu zajedno sa većim dijelom našeg društva i stoga sam jako dobro upoznat sa svim nedostacima koji su sadržani u našem sistemu, a sa tim nedostacima se želim energično i obračunati!

Socijaldemokratija je izabrala mene, ne ja nju. Najbliža je mom duhu, društvenom pogledu i načinu života. Smatram da je socijaldemokratija jedina moguća ideološka koncepcija na našem prostoru koja potencijalno može otkloniti sve diskriminirajuće političke elemente i društvene anomalije. Uniju socijaldemokrata sam izabrao iz dva razloga, prije svega viđenja sam da se radi o jedinoj političkoj opciji u Bosni i Hercegovini koja ne nosi samo prefiks socijaldemokratije nego se i zalaže za ideje te ideologije, a drugi razlog su ljudi koji vode Uniju, radi se o gospodi koja je u najtežim okolnostima dokazala da se radi o istinskim patriotama, kompetentnim vođama i sposobnim ljudima koji našu domovinu mogu povesti stazama prosperiteta, samo im trebamo pružiti priliku, iskoristio bih priliku kako bih naglasio da Unija socijaldemokrata ne poznaje institut lidera u klasičnom smislu, Statut sadrži kategoričnu odredbu koja nalaže da jedno lice funkciju predsjednika partije može obnašati u dva mandata po dvije godine. Pomenuta odredba mi se svidjela jer smatram da vremena karizmatičnih vođa postepeno trebaju biti prepuštena zasluženom zaboravu!

Kako biste ocijenili stanje u državi?

Bio bih nerealan i lažno optimističan kada bih rekao kako nam je stanje obećavajuće jer jednostavno nije! Trenutne, katastrofalne okolnosti su produkt dugogodišnjeg razaranja i ucjenjivanja naše zemlje, stoga ne čudi ovaj silazni trend i općedruštvena zbunjenost

Koji su Vaši politički ciljevi?

Stvaranje jednog pozitivnijeg političko – ekonomskog ambijenta koji bi kao takav pružio plodno tlo za investicije koje jedine mogu stvoriti novu vrijednost, a nova vrijednost s druge strane stabilizuje društvene prilike.
Integraciju bosanskohercegovačkog društva smatram jako bitnim i ukoliko budem došao u priliku u velikoj mjeri bih se zalgao za pomenutu integraciju, naposljetku ko može ekskluzivno za sebe svojatati Bosnu i Hercegovinu?!

Spada li Unija socijaldemokrata BIH u izreku ”Svi su isti” na bh političkoj sceni?

Tu ću reći kategorično ne! Gore sam spomenuo kako Unija socijaldemokrata u svom Statutu ne poznaje institut lidera nego je lider prvi među jednakim.
Gospodin Miro Lazović koji je trenutno predsjednik naše političke opcije, uvijek istakne kako Unija socijaldemokrata ne poznaje, ne priznaje niti želi imati lidera u klasičnom smislu! Na Uniju socijaldemokrata svi bi trebali gledati kao na jednu formaliziranu ideju koja je otvorena za sve plemenite pojedince i političke partije kojima je prosperitet Bosne i Hercegovine glavni motiv za političko djelovanje!

Šta mislite o kandidatima za člana Predsjedništva BiH,ko je pogodan da pobjedom može promjeniti trenutno stanje u državi ?

Ne bih govorio o imenima, smatram da tripartitni sastav Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne može proizvesti nikakve pozitivne pomake!
Ukoliko ustavne promjene nekada rezultiraju predsjedništvom kao inokosnim oraganom tada bih volio vidjeti ženu u ulozi predsjednika Bosne i Hercegovine.

Bliže se izbori. Šta bi rekli biračima, zašto da glasaju za Vas?

Smatram kako mladi nisu budućnost naše zemlje nego sadašnjost! Budućnost kao pojam u svojoj prirodi je apstraktan, apstrakcija u ovom smislu rezultira letargijom, a letargija indiferentnošću prema društvenim zbivanjima i samim tim prema glasanju, a to je jako opasno! Stoga bih volio da birači izađu na predstojeće izbore i svoj glas daju ljudima koji nisu imali veze sa degradacijom naših života, neka glas daju mladima jer moja generacija zaslužuje priliku!

Ako dobijete potrebne glasove za Skupštinu TK šta je ono za što ćete se najviše zalagati ?

Zalagat ću se za interese mladih jer sam tog uvjerenja da samo mi najugroženiji segment društva na koji se mora obratiti posebna pažnja koja danas jednostavno nedostaje!
Svoj fokus bih usmjerio ka konkretnim inicijativama koje bi se pozitivno odražavale na živote mladih jer nam vrijeme polahko ali sigurno ističe!