Ostali ste bez ideja šta kuhati? OBN Televizija i Vjeko Kramer misle na vas

209

vjeko

Ostali ste bez ideja šta kuhati? Umorni ste od svakodnevnog razmišljanja kako pripremiti brza i ukusna jela s namirnicama koje je moguće nabaviti u najbližoj prodavnici ili na tržnici? Zasitili ste se kuharica i emisija gdje recepte uglavnom gledate i zamišljate, ali rijetko i sami pripremate? OBN Televizija i Vjeko Kramer misle na vas. Ove nedjelje 28.09.2014.od 12 sati u emisiji „Lonci i poklopci“ Kramer će pripremati jela koja ćete i sami željeti kušati, na brz i jednostavan način, s namirnicama koje je jednostavno nabaviti i pripremiti u kuhinji poput vaše! Ovonedjeljno kuhanje Vjeko će započet pripremom pite od šljiva, nakon čega slijedi priprema juhe od janjetine i jogurta. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti i bulgur obični-kurdski, te za kraj i janjetinu s okrom.

Kuhajte i ove nedjelje sa Vjekom!

PITA OD ŠLJIVA

½ kg jufke
1 kg šljiva
250 gr. lješnjaka
200 gr. šećera
Ulje
2 dl vode

Šljive oprati i odvojiti od koštice. Pola šljiva isjeći na ¼ , a pola izmljeti. Dvije jufke namočiti u mješavini vode i ulja pa složiti jednu na drugu, premazati gornju mljevenim šljivama, posuti krupnije sjeckanim šljivama, mljevenim prženim lješnjacima i šećerom pa zarolati. Napraviti to sa svim jufkama i poredati ih u tepsiju. Peći u zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 30-ak minuta. Za to vrijeme ukuhati pola šećera sa 2 dl vode i time preliti pečenu pitu.

JUHA OD JANJETINE I JOGURTA

½ kg janjetine
2 mrkve
2 krumpira
Štapić cimeta
1 dl jogurta
2 žumanjka
1 žlica brašna
Vegeta s paprom

Od mesa i povrća skuhati temeljac, začiniti ga solju, paprom i mljevenom paprikom. kada je meso mekano temeljac procjediti. Krumpir i mrkvu nasjeći na kockice i popržiti na malo ulja zajedno sa štapićem cimeta, zaliti temeljcem i kuhati dok ne omekšaju. Začiniti vegetom s paprom . U jogurt umješati brašno i žumanjke, te tom smjesom legirati juhu.

BULGUR OBIČNI – KURDSKI

300 gr bulgura
2 crvena luka
6 dl janjećeg temeljca
maslinovo ulje
sol i papar
1 dl jogurta ili vrhnja

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk i kad omekša dodati mu bulgur. Zaliti janjećim temeljcem, začiniti solju i paprom pa ostaviti da prokuha pa odmah maknuti s vatre. Prekriti ga čistom krpom i ostaviti još 10-ak minuta da bulgur nabuja. Servirati ga prelivenog jogurtom.
Bulgur ne treba kuhati jer će biti premekan, dovoljno ga je zaliti kipućim temeljcem.

JANJETINA S OKROM

1 kg janjetine
2 crvena luka
3 češnja češnjaka
1 feferona
2 paradajza
2 dl sosa od paradajza
300 g bamije
1 žličica šećera
sok jednog limuna
sol i papar
korijander

Janjetinu isjeći na komade te začiniti solju i paprom. Bamiju skuhati posebno u slanoj vodi jer pušta jako puno sluzi prilikom pripremanj, ocjediti ju i poškropiti octom da ne gubi boju. U tavi na zagrijanom ulju prepržiti komade janjetinu dok ne poprime zlatno-žutu boju te ih odvojiti u posebnu posudu. Na ostatku ulja popržiti luk sječen na ploške, usitnjeni češnjak i feferonu te sjemenke korijandera. Smjesu posuti šećerom i popržiti, zatim dodati usitnjeni paradajz i sos od paradajza. U tako pripremljen umak dodati preprženu janjetinu i bamiju te kuhati pola sata dok janjetina i bamija ne omekšaju. Pred kraj kuhanja zaliti limunovim sokom. Poslužite jogurt uz ovo jelo.
Naravno možete uvijek koristiti i već prethodno kuhanu janjetinu kao što i ja često radim.