Nakon velikog zemljotresa, koji se dogodio u 16:30h u Zenici, više rudara je povrijeđeno i zarobljeno u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica

169

13

Direktor RMU Zenica Esad Čivić kazao je da su dvojica rudara u bolnici, a da spasilačka četa pokušava doći do ostalih 35 zarobljenih rudara. Direktor RMU ZENICA Esad Čivić kazao je da su dvojica rudara Muhamed Hećimović i Muris Titnjić prebačena u bolnicu, a da spasilačka četa pokušava.

– Oni su dobili dotok zraka, a pokušava im se osigurati izlaz, kazao je Čivić.

Zabrinute članovi porodica odsječenih rudara u krugu rudnika Raspotočje pokušavaju saznati više detalja o svojim najmilijim.
Stizu pojačanja za iskopavanje iz Tuzle,Odžaka,Kaknja, a trebalo se kopati do 100 metara. Iako po nekim tvrdnjama u jami ostalo 30 do 35 rudara direktor rudnika Raspotočje Esad Čivić kaže da je u jami ima 34 rudara zarobljeno.Dvojica povrijeđenih rudara su van životne opasnosti i osjećaju se dobro. Za sada nemamo podataka o drugim povrijeđenim, ali ekipe su spremne kazao je dr. Kasim Spahić načelnik Urgentnog bloka KBZ.

11

Zemljotres snage 3,4 stepena zabilježen je 14 kilometra sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a desio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu „gorskog udara“ na jednom od radilišta u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja.

Usljed tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom u jami je došlo do stvaranja velikog pritiska i oštećenja jamskih prostorija, a za sada je jedan rudar prebačen na Odjel za urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica i nalazi se van životne opasnosti.

Amar Delić/e-turneja.com