IZETBEGOVIĆ NA TRIBINI U NOVOM GRADU:”SA JAKOM SDA JAČA JE I BIH”

158

Tribina Novi Grad - Bakir Izetbegović

Sarajevo, 27. august 2014. – Očuvanje cjelovitosti BiH, izgradnja državne strukture i razvoj ekonomije su tri osnovna prioriteta djelovanja Stranke demokratske akcije (SDA) u narednom periodu, izjavio je sinoć u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA BiH Bakir Izetbegović.

Na tribini “Jedinstvom do stabilne i prosperitetne države BiH”, održanoj u sarajevskoj općini Novi Grad, u organizaciji Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i Općinskog odbora SDA Novi Grad, Izetbegović je naglasio da cjelovitost BiH nikada ne smije biti dovedena u pitanje i da će SDA u toj borbi ustrajati, unatoč svim pokušajima njene razgradnje.

– Naš drugi prioritet je izgradnja državnih struktura. Rahmetli Alija mi je poodavno, kada se dovodilo u pitanje postojanje BiH, rekao da će oni koji to rade prihvatiti BiH, ali da će nakon toga pokušati ovladati njom. To je ovo stanje u kojem smo sada”, rekao je Izetbegović, pojašnjavajući to na primjeru neangažiranja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na zaštiti institucija države u februaru ove godine, kada su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH i Kantona Sarajevo (KS), te, na primjeru nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je dodao da su Bošnjaci i patriote, nažalost, marginalizirani u skoro svim procesima odlučivanja, što utiče na skoro sve segmente njihovih života.

– Ekonomija i zapošljavanje jeste najvažniji zadatak, ali ne može biti realiziran bez prethodna dva. Nama treba 1.000 radnih mjesta mjesečno u sljedećih osam godina. Kako? Pa ukloniti prepreke investicijama i stranom kapitalu. Niko neće doći gdje se političari svađaju i gdje investitori u labirintu administracije trebaju 37 dana da dobiju dozvolu za rad, kazao je on.

Prema njegovim riječima, svi će pričati sličnu priču, ali SDA priča se razlikuje od ostalih, jer iza nje stoje rezultati ostvareni u proteklom periodu.

– Na izborima koji dolaze SDA će ako Bog da pobijediti. Narod samo treba da se prisjeti šta smo zajedno uradili u ove prethodne 24 godine, dodao je on.

Naglasio je da ćemo posvjedočiti završetku osmogodišnjeg jalovog perioda stagnacije u kojem nije bilo ničeg dobrog osim šanse da narod progleda, shvati neke stvari, podvuče crtu i u oktobru donese drugačije odluke.

– Narod je htio da proba nešto drugo i imao je velika očekivanja. Ali, sve je bilo u zastoju. I ono što je već postignuto išlo je unazad. Osam loših godina traži osam dobrih. Malo nam je jedan mandat. SDA mora dobro pobijediti dvaput. 300.000 glasova na ovim i isto toliko na sljedećim izborima je ono što može donijeti pravu strukturu i novih 100.000 radnih mjesta, poručio je Izetbegović.

Kada se sve analizira, navodi on, SDA je u svakom segmentu i prema svakom parametru bolja od ostalih.

– Bilo je propusta i grešaka, ali je jedno neupitno: Sa jakom SDA jača je i BiH, kuća svih Bošnjaka i patriota. Skidali su s te kuće materijal, obećavajući da će napraviti bolju kuću. I nisu ništa napravili, samo su našu kuću nagrdili. Sada će ako Bog da da nam vrate taj materijal koji su uzeli.

Odgovor na sva pitanja je sadržan u jednoj riječi, jedinstvu, koje će obnoviti tu kuću, vratiti nam snagu i pozicije na kojima se odlučuje, kako bi savladali probleme koji su pred nama, rekao je Izetbegović.

Okupljenima je prenio selame i podršku predsjednika SDA Sulejmana Tihića, koji se nalazi u bolnici.

Predsjednik Općinske organizacije SDA Novi Grad Huso Ćesir pozvao je na bezrezervnu podršku kandidatima SDA na predstojećim općim izborima.

– Nakon 12 godina preuzeli smo vlast u Novom Gradu i za ove dvije godine ostvarili smo vrlo značajne rezultate. Nadamo se da ćemo s istim zanosom ući i u opće izbore i zauzeti svoje mjesto u vertikalnom ustrojstvu države, kazao je Ćesir, podsjećajući da je država najbolje napredovala onda kada je SDA imala većinu u vlasti.

Prisutnima se obratio i načelnik Novog Grada Semir Efendić, podsjećajući kako su nakon rata pa do danas realizirani brojni projekti koji su bili usmjereni na uništenje SDA.

– To i danas traje. Napravljene su desetine stranaka i medija s tim ciljem. Probali su uništiti SDA i uspjeli su je oslabiti. Ali danas više nije upitno hoćemo li preživjeti. Mi moramo pobijediti. I to dobro pobijediti kao u Novom Gradu, da se ne moramo natezati oko svega, nego da uzmemo stvari u svoje ruke i da radimo, kazao je on.

Prema riječima potpredsjednika OO SDA novi Grad i zastupnika u Parlamentu Federacije BiH Safeta Keše, SDA je najozbiljniji politički projekat u historiji BiH.

– Na ovim izborima, kao odgovor na aktuelnu političku situaciju u BiH, ponudili smo puno kvalitetnih i kompetentnih kadrova. Svi su se potvrdili kao istinski branitelji naše domovine, rekao je Kešo, ukazujući na značaj da Bošnjaci za svog člana Predsjedništva BiH izaberu Bakira Izetbegovića, koji je i u dosadašnjem mandatu dostojanstveno predstavljao njihove interese.

Tribini “Jedinstvom do stabilne i prosperitetne države BiH” prisustvovali su između ostalih i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Denis Zvizdić, minister u Vladi Federacije BiH Erdal Trhulj, te ministri u Vladi KS, načelnici sarajevskih općina, kandidati ove stranke na predstojećim općim izborima, kao i veliki broj njenih članova i simpatizera.