LONCI I POKLOPCI OBILJEŽAVAJU MALI JUBILEJ

203

vjeko1

Sada je pravi izazov kada su u pitanju televizijski formati trajati, a emisija „Lonci i poklopci“ OBN TV ove nedjelje obilježit će svoj mali jubilej 440. izdanje. S obizrom na gledanost emisije i popularnost šarmantnog Vjeke Kramera sigurni smo da će „Lonci i poklopci“ sa nama biti još dugo vremena. Za 440. Izdanje popularnog kulinarskog showa kojem imamo prilike gledati svake nedjelje, pa i ove posljednje u mjesevu avgustu od 12 sati Vjeko je odlučio da sprema slaganu pitu od krumpira i vrhnja, pileća prsa s marelicama i tjesteninu s avokadom. Recepti za Kramerove specijalitete su:

SLAGANA PITA OD KRUMPIRA I VRHNJA

½ kg jufke
1 kg krumpira
2 glavice luka
3 dl vrhnja
3 jajeta
50 gr čurukota
sol i papar
dimlejna crvena paprika
Vegeta
ulje

1 luk isjecite na kolutiće, a drugi na kockice pa popržite na ulju, začinite solju, paprom, crvenom paprikom i vegetom. Krumpir skuhajte u slanoj vodi, ohladite i ogulite pa narežite na tanje ploške. Krumpir i luk pomješajte. 2 jajeta i vrhnje umutite i začinite po želji.
Na dno tepsije stavite papir za pečenje pa na njega 3 jufke koje treba da premažete uljem pa po njima rasporedite nadjev. Nakon toga slažite po dvije jufke i nadjev dok ne završite opet sa tri jufke na vrhu. Izrežite i pecite u pećnici zagrijanoj na 180ᵒC oko pola sata. Zatim prelijte mješavinom umućenog jajeta i vrhnja pa pecite još 10-ak minuta.

PILEĆA PRSA S MARELICAMA

½ kg pilećih prsa
7-8 kom marelica
100 gr badema u listićima
Malo brašna
1 kašika kokosovog brašna
1 kašika kikiriki maslaca
1 kašika maslaca
1 dl Kokosovog mlijeka
Sol i papar
Muškatni oraščić
Vegeta za perad

Pileća prsa isjeći na deblje trakice, začiniti ih vegetom za perad i pobrašniti. Prepržiti ih na maslacu. Dodati bademe i pirjati par minuta. Marelice isjeći na ¼ i dodati ih piletini, začiniti solju i paprom te dodati kikiriki maslac i muškatni oraščić. Pirjati par minuta i na kraju dodati kokosovo mlijeko i kokosovo brašno.

TJESTENINA S AVOKADOM

1 avokado
1 limeta
1 češanj češnjaka
300 gr tjestenine
Maslinovo ulje
2 dl vrhnja za kuhnje
Šafran
Vlasac
Sol i papar
Vegeta

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu pazeći da se ne raskuha pa ju procjedite. Avokado ogulite i izvadite mu košticu. Jednu polovinu izgnječite viljuškom,a drugu nasjecite na tanje ploškice te poškropite sokom limete. Na maslinovom ulju kratko popržite šafran, usitnjeni češnjak i avokado, više ga samo zagrijte te mu dodajte vrhnje za kuhanje i začinite solju, paprom i vegetom, svježim vlascem. U zeleni umak umješajte tjesteninu i poslužite vruće.