Bernarda Tolić Mjesečna kolumna

302

1492862_10202555802597905_1267202172_n

Piše: Bernarda Tolić

Sretna Nova 2014. godina želi vam ShowBizzMagazin


Prošlu godinu smo počeli sa sloganom ‘ pipl mast tras as’ !Naime,hrvatska političarka u Europskom parlamentu, inače saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović s teškim naglaskom koji je otežavao razumijevanje onoga što je na engleskom pričala a pritom čitala s šalabahtera, završila je svoje izlaganje u Europskom parlamentu izjavom, da ljudi moraju vjerovati političarima! S ‘ vjerom ‘ u političare započeli smo 2013. godinu, a ona je završila s sloganom ‘politišns mast fak as’.

Veljaču je na kratko uljepšao mali plavi anđeo Nora Šitum, koja je svojom bolešću ujedinila Hrvatsku i pokazala koliko je veliko srce običnog čovjeka. Nakon što se prikupio novac za liječenje u Philadelphiji za Norine roditelje stigao je novi šok. Amerikanci su podigli cijenu eksperimentalnog liječenja za djevojčicu na 830 tisuća dolara, a što je 4,7 milijuna kuna! Norina obitelj ponovno je pozvala građane da joj pomognu prikupiti novac. Na e – mail adresu radija Nova Gradiška stigli su računi za liječenje. Da ljudski život nema cijenu, dokazali su Amerikanci svojim dodatnim računom za ” Norino ” liječenje! No, na press konferenciji koja se tada održala u hotelu bolnice ” Rebro ”, a koju je predvodila Predsjednica udruge ‘ Hrabro dijete ‘ Jaminka Žužić, koja se zahvalila medijima za koje smatra da su najzaslužniji za ovu akciju, na iznenađenje prisutnih, izjavila je da je do sada prikupljeno preko 5,3 milijuna kuna. Što je značilo da je maloj Nori Šitum osigurano liječenje u Philadelphiji. Naredno jutro u 9 i 45 sati Nora s obitelji leti u Ameriku. Hrvatska je opet pobjedila ali nije Nora. Smrt malog lava rastužila je Hrvatsku ali i regiju. No, još više, sve je razočarala malverzacija sa novcima nakon smrti male Nore i sukob Jasminke Žužić, čelnice udruge sa roditeljima preminule Nore. Nažolst, opet se pokazalo i dokazalo da na Balkanu ne može ništa da se završi bez prevara i obmane, bez obzira na ljudsku dobrotu koje očito ima ali je opet obezvrijeđena.

Nakon toga, Hrvatska je ‘ visoka čela ‘ u skladu s ‘ ljudskim pravima ‘ kao i cijela regija, dočekala nove ” Parade ponosa ”. Prvo su se održale u Splitu i Zagrebu tijekom mjeseca lipnja, gdje se pred ulazak u EU gledalo da se ne ponove dosadašnje blamaže iz 2012. godine, tipa – kamenovanja, psovanja i zlostavljanja prosvjednika. No, iako je u Hrvatskoj ovaj put sve prošlo u ružičastom izdanju u Crnoj Gori – nije! Samo mjesec dana nakon Hrvatske, Crnogorci su na prvim svojim paradama u Budvi i Podgorici – kamenovali, tukli i vrijeđali pripadnike LGBT zajednice. Uz razno razne akrobacije i malo bolju domišljatost bolje od njih ovaj put su prošli kolege u susjednoj Srbiji, koji su 28. rujna unatoč zabrani ” Parade ponosa ”, oko 200 pripadnika LGBT okupilo u Ulici kneza Miloša u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije, a okupljanje je proteklo bez incidenata. S obzirom da je u Zagrebu tek deseta, a u Splitu treća procesija prošla bez incidenata, sa sigurnošću možemo reći da su u Srbiji i Crnoj Gori pripadnici LGBT zajednice bolje prošli s organiziranjem istih – s ponosom ili bez ali tako je.

Lipanj mjesec je protekle godine bio okosnica događanja i ilustracija situacije u regiji, što se najbolje može očitovati kroz dva spektakla koja su se dogodila u par dana razlike, a to su koncerti Svetlane Ražnatović Cece na Ušću u Beogradu i Marka Perkovića Thompsona na Poljudu u Splitu. Ova dva događaja su jasno pretkazala u kom smjeru će se odigravati političko, ideološki i kulturološki smjer regije. Na stotine tisuća okupljenih pristaša sa jasno definiranim političkim smjernicama svojih idola poslali su poruku da nastupa vrijeme – desnice!

Prvi dan srpnja Republika Hrvatska postala je 28. punopravna članica Europske unije. Na Trgu bana Jelačića uz dosadan i uspavljujući program za koji nije bila zainteresirana niti njemačka kancelarka Angela Merkel koja nije došla u Zagreb na svečanost pridruživanja Europskoj uniji. Nakon što su o tome kolale neslužbene informacije iz Ureda za odnose s javnošću njemačke vlade potvrdili su da je Merkel otkazala dolazak, i to zbog – ” nedostatka vremena “, kako su naveli. Na svečanosti umjesto nje došao je državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link. Pored toga što su joj tajne službe vjerojatno dojavile kakav će nezanimljiv program biti, nagađalo se da je razlog nedolaska slučaj Josipa Perkovića.

 Hrvatska je Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem spretno i vješto gurnula u medije slučaj Lex Perković i problem sa ćirilicom u Vukovaru da bi prikrili teško gospodarsko stanje u zemlji, no to im se u konačnici obilo o glavu. Zoran Milanović je u ljeto 2013. procijenio da je strateška situacija u svijetu, Europi, okruženju Republike Hrvatske takva da može, nakon što su dovršeni pregovori s EU, nakon što je potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske EU, nakon što ga je kao posljednja ratificirala Njemačka, kroz Sabor progurati, posljednji radni dan, Lex Perković i na prevaru spriječiti izručenje osumnjičenika kojeg traži njemačko pravosuđe zbog političkog ubojstva počinjenog u Njemačkoj. Oslanjajući se na proizvodnju magle, krijući se iza hrvatske države i hrvatskog naroda, predstavljajući laž kao istinu i prijatelja kao neprijatelja, zaključila je tada politika.com.

No, ‘ najviše ‘ javnost je ‘ uzrujala ‘ showbizz sapunica Severina Vučković & Milan Popović. Početak obračuna Severine i Milana odjeknuo je u medijima njegovom porukom koju je ostavio na stolu nakon što su se posvađali u kući u Srbiji;

” Imaš dva dana da se ti i dijete iselite iz kuće. Nemojte da vas nađem kad se vratim! ”

On je potom otišao na put, a Severina se spakirala i s malim Aleksandrom se vratila u Hrvatsku. Ostatak ljubavi te međuljudskih odnosa nastavio je da se provlači tijekom godine po sudu i medijima na zgražanje svekolike javnosti. Ljubav koja je trebala da ujedini Istok i Zapad, Srbiju i Hrvatsku završila je onako kako to već biva stoljećima na ovim prostorima i samim tim potvrdila veliki nacionalni jaz između ove dvije države.

Potvrda međudržavnih odnosa obilježena je prvim službenim posjetom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Srbiji u listopadu. Uzajamne ocjene bilateralnih odnosa i poruke hrvatskog šefa države i njegova srbijanskog kolege Tomislava Nikolića su bile da se dvije zemlje nalaze na početku novog razdoblja uspostave bolje suradnje, ali i konstatacije da obje strane ostaju pri tužbama za genocid. Ali, mediji su bili podjeljeni sa naslovima od ” Vrijeme je za mir Srba i Hrvata “, do ” Josipoviću, gori si od Tuđmana ”.

Odlazak prve dame SFR Jugoslavije Jovanke Broz na vječni počinak 20. listopada samo je pokazala trulež i smrad politike Srbije posljednjih desetljeća. Žena koja je posljednje godine živjela u ekstremnoj izolaciji, a čiji glavni uzrok su problemi kroz koje je prošlа od smrti Josipa Broza Tita kаdа je cijelа njenа imovinа nаcionаlizirana i kаdа je stаvljenа u kućni pritvor. Godinama umirući u najgorim mukama sahranjena je uz najveće državničke počasti. Parodija i sarkazam života prve dame nesvrstanog bloka najbolje se može očitovati kroz njenu knjigu ” Moj život moja istina ”, čiji autor je Žarko Jokanović. Odlaskom Jovanke mnogi su se složili da su s njom zakopane mnoge tajne SFRJ, ali i da je to kraj jednog razdoblja čija je ona bila glavna spona.

Jedni od rijetkih događaja koji su obradovali Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu su nacionalne nogometne reprezentacije. Hrvatska i bh. nogometna reprezentacija ipak će igrati dugoočekivano Svjetsko prvenstvo! Križni put kvalifikacija i doigravanja morala je proći Hrvatska, dok BiH se plasirala direktno. Na radost nacija sve se završilo u velikom stilu. Slavlje navijača u BiH nadmašilo je sve druge države, a ovaj događaj je bila i jedina svjetla točka koja je razveselila osiromašeni narod. Svaka čast Niki Kovaču i igračima, koji su se uštimali u rekordnom roku i plasirali na Svjetsko prvenstvo. Slavio je bh. i hrvatski narod jedinu svjetlu točku ove godine, a iduće ljeto će na Copacabani plesati sambu. No, da sve ne bude sjajno potrudio se hrvatski nogometni reprezentatvac Josip Šiminić koji je svojim pozdravom ” Za dom spremni ” zasjenio pobjedu Hrvatske. Ono što bi nas nas možda moglo utješiti je to, da je ovo onaj kamenčić u cipeli da sve ne bude sjajno, ali koji donosi sreću u budućnosti – da se ne urekne.

Referendum o braku prvim danom prosinca podijelio je Hrvatsku, ali i potvrdio ono što se već mjesecima šuškalo, a to je da desnica ubjedljivo vodi na političkoj sceni. Hrvatska je odlučila – definicija iz Obiteljskog zakona da je brak životna zajednica muškarca i žene bit će unesena u Ustav. Za unošenje definicije braka u Ustav glasovalo je 65,87 posto glasača, dok je protiv bilo 33,51 posto glasača. Na javnoj sceni ispred građanska inicijative U ime obitelji ukazala se dr. Željka Markić kojoj mnogi predviđaju političku angažiranost u budućnosti. Referendumom o braku Hrvatska se čvrsto pozicionirala prema novoj regulativi u Ustavu ka Balkanskom bloku i zemljama jugoistočne Europe od kojih tako zdušno pokušava pobjeći.

Sami kraj godine točnije sredinom studenoga, zašećerio nam je Nadan Vidošević hrvatski političar i poduzetnik, predsjednik Uprave, Hrvatske gospodarske komore i ” Kraša ”. Kralj megalomanija, gramzivost i nezajažljive pohlepe kako ga prezentiraju mediji nakon uhićenja. Čovjek koji je godinama bez ikakve granice gomilao kuće, vile, zemljišta, imanja, umjetnine, luksuzne satove.Grandoman osoba s narcističnim poremećajem kompenziranja unutarnje inferiornosti, tvrde stručnjaci za ovoga poduzetnika. Vrhunac priče je tajni podrum u kojem su nađene preparirane životinje među kojima je prednjačio pronalazak polarnog medvjeda. Hoće li hrvatski polarni medvjed uspjeti preživjeti globalno zatopljenje ili će na kraju ostati samo mula, ostaje nam vidjeti u novoj godini. No, ono što veseli je to, da se i u ovoj priči potvrdila činjenica da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, naime kako se špekulira po poslovnim kuloarima iza Nadana stoji njegova mama.

Što reći na kraju – kad budemo birali lidere koji su već bogati i sa referencama kao što to rade primjerice, u Americi i nekim europskim zemljama, a ne da ulaze u politiku da bi se obogatili, onda, ali samo možda onda, možemo očekivati darove od Sv. Nikole. Do tada, moramo se prilagoditi Linićevom poreznom terorizmu i nametima. U nadi da će nam iduća godina biti bolja i uspješnija, vaša redakcija ShowBizzMagazina želi vam prvenstveno dobrog zdravlja jer će vam trebati ako budete morali uzeti lopatu u ruke, jer jedino u tome vidi spas hrvatski  premijer Zoran Milanović.

 

 Izvor: showbizzmagazin.hr/E-turneja.com