Bernarda Tolić Mjesečna kolumna

362

999786_10202555802317898_1719022541_n

Piše: Bernarda Tolić

Referendum o ustavnoj definiciji braka održan je u Hrvatskoj 1. prosinca 2013., na kojem se pučanstvo moglo izjasniti želi li da se u Ustav Republike Hrvatske prenese definicija iz postojećeg Obiteljskog zakona, kako je brak zajednica žene i muškarca.

Uslijed uspjeha referenduma, podiže se prag za zakonsku izmjenu definicije braka od strane Sabora s natpolovične većine na dvotrećinsku većinu. Osim glasovanja dvotrećinskom većinom u Saboru, statusno-pravne promjene u definiciji braka bile bi moguće putem novog referenduma.

To je treći referendum u samostalnoj Hrvatskoj, nakon referenduma o hrvatskoj samostalnosti 1991. i referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.

Do referenduma je došlo jer je građanska inicijativa “U ime obitelji” dana 14. lipnja 2013. predala Hrvatskom saboru 749.316 potpisa građana. Hrvatski sabor je izglasovao raspisivanje referenduma o definiciji braka 8 studenoga. 2013. godine.

Ustavni sud Republike Hrvatske u svojem priopćenju kaže: Danas je u svim relevantnim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima još uvijek općeprihvaćeno da brak i obiteljski život nisu niti istoznačnice niti su istovjetni pravni instituti. Dostatno je podsjetiti samo na dva za Republiku Hrvatsku pravno obvezujuća i izravno primjenjiva dokumenta o ljudskim pravima:

  • Članak 12. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda

Pravo na sklapanje braka U dobi kad postanu sposobni za brak, muškarac i žena imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu s domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava.

Pravo na sklapanje braka i pravo na osnivanje obitelji Jamči se pravo na sklapanje braka i pravo na osnivanje obitelji u skladu s nacionalnim zakonima koji uređuju ostvarenje tih prava.(1)

Referendum koji se održao nije donio NIŠTA – kažu NEKI! Nit’ će dobiti oni koji su glasovali – ZA , nit’ će dobiti oni koji su glasovali – PROTIV! No, neću vam držati govor o tome gdje smo trebali potrošiti pare umjesto što smo ih bacili u zrak , ili čemu sve ovo kad smo na istom. Ovaj referendum je sasvim sigurno, dokazao i pokazao – NEŠTO, a to je, da mediji više narodu ne mogu prodavati muda pod bubrege. Narod više ne vjeruje medijima, javnim osobama i političarima…

 Narod se okrenuo tradicionalnim duhovnim vrijednostima – VJERI tj. BOGU!

 Naime, kada vas mediji redovito siluju kvazi informacijama, kvazi zvijezdama i vrijednostima, kvazi političarima. Kada nema neovisnog, relevantnog te nepretencioznog novinarstva. Kada se jasno zna – tko kome pogoduje ili pripada! Sasvim je jasno da široke narodne mase više ne interesira servirana poruka nekoga tko je rasturio svoju obitelj, a propovjeda o vrijednosti iste. Ili pak nekoga tko proklamira o ljudskim pravima, a ne da ocu dijeteta da vidi isto.

 Guske se više ne gube u magli – našle su put, pa kakav got on bio, ustvari jedini koji je preostao. A , zašto ? Pa, zato jer su gladni i žedni, te im u konačnici jedino preostaje da se okrenu vjeri i Bogu, koji ako ništa, već tisućama godina ima jednu propovjed, jednu priču, jedan ‘ Ustav ‘ i jednu istinu, koja je opstala – u sve vijeke vjekova. Amen!

 Nina Badrić je na svojoj Facebook stranici napisala da joj se gade svi što ovu situaciju koriste za samopromociju. Upravo zbog takvih likova, koji iskorištavaju ne samo ove izbore nego svaku situaciju za svoju promociju, narod više nikome – ne vjeruje. A, ima ih!

 Mediji ovih dana najviše rabe riječ – licemjeri! Tko su oni? Oni koji pošteno ne izvještavaju javnost, oni koji se lažno prezentiraju kao borci za ljudske vrednote. Javne gay ličnosti koje ne smiju reći da su ono što jesu, a na svojim stranicama propovjedaju nam o primitivnom narodu i ljudskim pravima. Paravanke koje tvrde da su bile u hetero vezama sa svojim frendovima homićima. Političari koji su gay ili imaju nekoliko ljubavnica, ili pak oni koji redovito sudjeluju u grupnjacima, a moraliziraju i lažno se prezentiraju. Pitam vas – jeste li na te licemjere mislili?

 Jedina pozitvna osoba ovoga mjeseca je pobjednica Eurosonga – Marija Šerifović. ” Žena ” koja nije više mogla, niti htjela da obmanjuje javnost, priznala je ono što već svakako svi znaju a to je, da je – GAY! Jer, za ” svoju stvar ” možeš se boriti jedino – Istinom! Mislite li, da će netko iole normalan da je zbog toga osudi ili gleda krivo? Vjerujte, ma kakva bio / bila konzerva, hetero ili fanatični vjernik – naprotiv, reći će – hvala Bogu, napokon malo duhovne vrednote i iskrenosti – koja je danas postala kuriozitet. Jer svi smo mi Božja djeca, pa ako nas je On takvim stvorio, tko sam ” ja ” da Ga propitujem i da mu sudim. Jer vjera je jedina ISTINA, a upute su davno napisane, tiskane i podijeljene – sigurno s razlogom. Nema tog referenduma i zuba vremena da ih može obezvrijediti ili promjeniti!

 

 
Izvor: showbizzmagazin.hr/E-turneja.com