LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

201

vjeko1

Vjeko Kramer će nam i ove nedjelje 16.11.2014. od 12 sati u emisiji „Lonci i poklopci“ OBN TV pokazati kako da lako i jednostavno pripremite ukusan nedjeljni ručak za svoje najmilije. Vjeko za ovonedjeljni ručak predlaže: gratiniranu piletinu s gljivama, juhu od tikve i suhih sljiva i osvježavajuću salatu od graha s jabukama. Za ovonedjeljni desret Kramerov prijedlog su jabuke u šlafroku sa umakom od tikve.

GRATINIRANA PILETINA S GLJIVAMA

½ kg piletine
½ kg gljiva
½ kg tjestenine
bešamel
hljebne mrvice
ribani sir

Izgrilati gljive pa ih umješati u bešamel i kuhanu tjesteninu. Dodati usitnjeno kuhano pileće meso. Tepsiju premazati maslacem i posuti hljebnim mrvicama. Smjesu rasporediti ravnomjerno po tepsiji posuti ribanim sirom pa zapeći u pećnici oko pola sata na 200 stupnjeva C.

JUHA OD TIKVE I SUHIH SLJIVA

žuta tikva
vrhnje za kuhanje
pileći temeljac
sol i papar
cimet
muskatni orah
kari
kurkuma
suhe šljive
ulje od tikve
sjemenke od tikve
krotoni s češnjakom

Tikvu narezai na kriške te peči u pečnici dok ne omekša, mekanu sastrugati od kore i staviti u pileći temeljac te prokuhati par minuta, takodje tada dodati i nekoliko suhih šljiva. Dodati vrhnje za kuhanje par minuta pred kraj kuhanja te izmiksati. Juha treba biti kremasta.
Prilkom posluživanja posuti mjesavinom sjemenki i krotona te bučinim uljem.

JABUKE U ŠLAFROKU SA UMAKOM OD TIKVE

3-4 jabuke
1 limun
1 žlica cimeta
100 g šecera
2 jajeta
100 g brašna
½ dl mlijeka
1 žlica ruma

200 g pečene tikve
2 dl mlijeka
100 g šecera
1 kašika gustina
2 žumanjka
1 mahuna vanilije

Jabuke ogulite, izvadite im košpice pazeći da ne puknu, nasjecite na kolutove debljine 1cm, poškropite limunovim sokom pa uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta. Umutite jaja i dodajte im dio brašna, malo mlijeka i rum tako da smjesa bude nešto gušća od smjese za palačinke. Jabuke uvaljajte u brašno pa u smjesu za pohanje i pohajte u vrućem ulju s obje strane dok ne požute. Pohane jabuke stavite na papir prije posluživanja da upije eventualni višak masnoće.
Umak napravite tako da u mlijeko dodate izpasiranu tikvu i šećer pa zgusnete gustinom i na kraju umješate žumanjke a prilikom kuhanja začiniti sjemenkama iz mahune vanilije.

SALATA OD GRAHA S JABUKAMA

300 g graha
1 jabuka
1 glavica luka
sirće
ulje od bundeve
maslinovo ulje
sol i papar

Oguliti jabuku i luk pa ih nasjeći na kockice, dodati im kuhani, ocjeđeni i ohlađeni grah. Sve promješati i začiniti solju, paprom, sirćetom i uljem od bundeve.