Aner Begić: Jedino u SBB mladi mogu da pokažu šta znaju

273

Nastavljamo sa predstavljanjem kandidata na općim izborima 2014. U današnjem razgovoru pred vama se nalazi nosila liste za Parlament FBIH ispred stranke SBB, Aner Begić odlučan i spreman na promjene u državi.U nastavku pročitajte kakve promjene je spreman uvesti gosp. Aner.

aner

Šta Vas je motiviralo da se odlučite baviti politikom? I, zašto ste odabrali SBB Fahrudin Radončić ?

Aktivno sam se uključio u politiku 2009. godine, na samom osnivanju SBB-a. Osnovni motiv je bila želja da pokušam pomoći popravljanju stanja u kome se setada nalazili, a i trenutno nalaze SBK i cjelokupna BiH. Izbor SBB bio je jedini logična opcija, zato što je u pitanju jedini politički projekat koji ima jasne vizije za poboljšanje životnih uslova građana BiH. Također je bitno i napomenuti da je SBB-u jedino moguće da mladi ljudi mogu da pokažu šta znaju. Ja sam jedan od primjera. SBB mi je omogućio da se kao relativno mlada osoba nalazim na tako odgovornoj poziciji kao što je predsjednik Kantonalnog odbora SBB SBK, organizacije koja broji preko 11 000 članova.

Kako biste ocijenili stanje u Srednjobosanskom kantonu?

Stanje u SBK je najblaže rečeno veoma loše. Broj penzionera je jednak broju zaposlenih. Prijeratna privreda koja je preživjela rat je kriminalno privatizovana i uništena. Prirodna bogatstva SBK su otuđena od naroda na način da su političkim moćnicima i ljudima bliskim njima data na koncesije koje su dobili gotovo besplatno. Nepotizam, mito i korupcija su uobičajena pojava. Radna mjesta se popunjavaju mimo zakona i bez konkursa. Kanton se zadužuje za milionske iznose kod komercijalnih banaka na mjesečnom nivou. Mladi ne vide perspektivu te se masovno iseljavaju iz SBK u potrazi za poslom. Razvojnih projekata i investicija gotovo i nema. Predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji dolaze i SBK nisu uradili gotovo ništa za ovaj kanton.

Koji su Vaši politički ciljevi?

SBB prije svega želi da stvori društvo jednake šanse za sve, da se građani kako SBK tako i BiH vrjednuju na osnovu svojih sposobnosti, a ne stranačke ili familijarne pripadnosti. Naglasak stavljamo na jačanje ekonomije, poništenje kriminalne privatizacije , revizije raspolaganja javnim dobrima te efikasnoj javnoj upravi koja mora biti u interesu građana. Srednja Bosna mora vratiti prijeratni privredni status koji je imala u bivšoj državi. Moramo oživjeti namjensku industriju koja je bila nosilac privrede ovoga kraja. Tekstilni giganti kao što je Borac, ŠPD i druga preduzeća moraju biti primjer pozitivnog poslovanja. Demobilisani borci, ratni vojni nvalidi, porodice šehida i poginulih boraca moraju imati radno mjesto, moraju biti dio rješenja, a ne problem na kome se uzimaju jeftini politički problemi. Zdravstvo mora doživjeti potpunu reformu , nedopustivo je da građani srednje Bosne i pored redovnih izdavanja za zdravstvo moraju plaćati kojekakve markice, a da za svaki ozbiljniji zahvat moraju ići u druge kliničke centre. Turistički potencijali trebaju da se aktiviraju. SBK bi trebao da ima veliku dobit od toga. Aktuelna vlast maćehinski se odnosi prema prirodnim, kulturnim,historijskim i vjerskim bogatstvima Srednje Bosne. Nedovoljno je urađeno na promociji i infrastrukturi Vlašića, Travnika kao vezirskog grada, Kraljevskog grada Jajca, Ajvatovice, Svetog Ive i mnogih drugih turistčkih zanimljivosti. Mora se stvoriti ambijent za dolazak investicija.Jednom rječju moramo staviti sve prirodne, privredne, turističke resurse u službu građana i poboljšavanje njihovih uslova života.

Spada li SBB u izreku ”Svi su isti” na bh političkoj sceni?

Apsolutno ne, SBB je odgovoran. Za četiri godine našeg postajanja uvijek smo bili u službi naroda i uz narod. Zahvaljujući SBB-u imamo spisak najvećih poreskih dužnika koji jasno pokazuje da su mnogi bili privilegovani te da im je dopušteno da duguju više milijonske iznose ovome narodu. Otkrili smo i najveće plate u F BiH, što je pokazalo da dok penzioneri preživljavaju sa 350 KM mjesečno, neki SDA i SDP kadrovi imaju plate preko 10 000 KM. Niko od izabranih dužnosnika ne koristi tzv. bijeli hljeb, odnosno ne prima platu nakon kraja mandata. Niko ne koristi službena vozila niti se vozi o računu države u stranačke potrebe. Svi izabrani dužnosnici stipendiraju studente. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je za vrijeme svog mandata kao ministar sigurnosti uradio više za 6 mjeseci nego svi drugi ministri sigurnosti od rata na ovamo, a to je radio za platu od jedne marke.Vidite, da teza da „ Svi su isti „ kada je SBB u pitanju ne stoji, mi nismo isti kao drug,i mi smo uz narod.

Šta mislite o Fahrudinu Radončiću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH,da li on pobjedom može promjeniti trenutno stanje u državi ?

Apsolutno jedini kvalitetan kandidat za tu poziciju. Rječ je o dokazanoj i ostvarenoj osobi sa mjerljivim vrijednostima iza sebe, tvorcu najprodavanijeg bh. proizvoda, poslodavcu i graditelju, dokazanom patrioti koji je cijeli rat proveo u Sarajevu. Osobi koja je nacionalno osvještena, koja je mnogo uradila na afirmaciji Bošnjaka kao nacije, kako prije tako i za vrijeme popisa, kada je pokrenuta kampanja SBB-a „Bošnjaci budite Bošnjaci„, a znamo da bez nacije nema ni države naročito bez Bošnjaka kao najbrojnijih. Fahrudin Radončić je uspješan menadžer i osoba koja posjeduje mnoge međunarodne kontakte. Definitvno nakon njegove pobjede, u što uopće ne sumnjam, pokazati će da Predsjednišvo BiH može imati veliku ulogu u jačanju BiH što do sada nije bio slučaj.
S druge strane nema niti jedan kandidat koji može da se mjeri sa njegovim kapacitetom, imamo dva penzionera, jednog vojnog, drugog vjerskog. Kandidat SDP-a je po mom mišljenju neko ko je isturen, jer je ta partija shvatila da nema nikavu šansu za pobjedu, te su tu kandidaturu odbili drugi članovi kojima je bila ponuđena. Kandidat SDA i aktuelni član Predsjedništva za ove četiri godine nije uradio apsolutno ništa na promociji BiH i jedina referenca koju on navodi je čiji je sin. Izgleda da zaboravlja da je BiH demokratsko društvo, a ne nasljedna monarhija.

Bliže se izbori. Šta bi rekli biračima, zašto da glasaju za Vas?

U Bosni i Hercegovini postoje dvije grupe ljudi, oni povlašteni koji žive dobro, zahvaljujući blizini vladajućim, da li stranačkom ili porodičnom vezom. Njima je dobro, oni žive na račun države i oni će glasati za one koji su im to omogućili.Međutim, postoje i oni koji nisu povlašteni i kojih je mnogo veći broj. Oni su nezposleni, obespravljeni i žive na rubu siromaštva. Oni moraju iskoristiti svoje pravo i 12. oktobra izabrati one koji nude promjene. SBB je stranka koja želi društvo jednake šanse, stranka koja želi da poništi kriminalnu privatizaciju, stranka koja ima odgovorne, ostvarene kadrove koji mogu da povedu ovu državu u bolju budučnost. Građani BiH moraju na izborima izabrati beskompromisne borce protiv nepotizma, mita i korupciije. Trebaju glasati za one koji BiH vide u EU i NATO, na mjesta gdje mi pripadamo. A to je SBB na čelu sa našm predsjednikom Fahrudinom Radončićem !

Ako dobijete potrebne glasove za PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIHšta je ono za što ćete se najviše zalagati ?

Zalagat ću se za ono za šta sam se zalagao i protekle četire godine svog mandata, ali nažalost nisam dobijao dovoljnu podršku za to, a to je: povećanje investicija sa viših nivoa vasti u SBK, za povećanje i transparentnu podjelu poljoprivrednih poticaja, za jačanje državnih institucija, bespoštednu borbu protiv nepotizma, mita i korupcije. Zalagat ću se da SBK dobije mjesto koje mu pripada, unutar FBiH tako i BiH.