Sutra u prostorijama BIGMEV-a u Sarajevu potpisivanje protokola o saradnji bosanskohercegovačke i turske regionalne razvojne agencije – REDAH i BEBKA

206

Sutra, 27. augusta (srijeda) u Sarajevu će sa početkom u 15,30 sati u prostorijama Fondacije BIGMEV (ul. Nusreta Fazlibegovića 70) biti upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH i regionalne razvojne agencije turskih gradova Bursa, Eskişehir i Bilecik – BEBKA. Protokol će potpisati Tamer Degirmenci generalni sekretar BEBKA-e i Ivan Jurilj direktor REDAH-a.

dokuman-be67sznkm0d5vgj6hxm2

Potpisivanju Protokola će prisustvovati Nj.E. Cihad Erginay ambasador Republike Turske, Sedat Yildiz turski trgovinski ataše, Denis Lasić premijer Vlade HNK, Admir Softić predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ahmet Egrlić potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, predstavnici FIPA-e, zatim Muzaffer Cilek predsjednik Fondacije BIGMEV, Selmo Cikotić direktor BIGMEV-a za BiH, kao i Ahmet Hamdi Nayir guverner Provincije Bilecik i predsjednik UO BEBKA, Hasan Cepni predsjednik izvršnog odbora MUSIADA – jedno od vodećih udruženja biznismena u Republici Turskoj, te Fevzi Uzun predsjednik privredno-industrijske komore Biledžik.

“Potpisivanje Protokola o saradnji je samo okvirni uvjet i prvi korak neophodan u formalnom smislu radi uspostave konkretne privredne saradnje dvije regije, a čije konkretne pravce smo već dogovorili. Raduje činjenica da smo mogli dati naš doprinos uspostavi saradnje izmeđ turske regije koja broji oko 4 miliona stanovnika i hercegovačke regije koja broji oko 470.000 stanovnika. Region koji obuhvata BEBKA slovi za jednu od tehnološki najrazvijenijih oblasti Turske sa naglaskom na razvoju automobilske i mašinske industrije. Regija Hercegovine nudi s druge strane velike mogućnosti u oblasti proizvodnje zdrave hrane, turizma kao i drugih grana privrede. Budući da međudržavna ekonomska saradnja između BiH i Turske nije na očekivanom nivou, BIGMEV i na ovaj način nastoji potaknuti regionalnu saradnju kako bi nivo ekonomske saradnje u skoroj budućnosti bio efikasniji”, kazao je povodom sutrašnjeg potpisivanja Protokola o saradnji dvije regije, dr. Selmo Cikotić direktor Fondacije BIGMEV u Sarajevu.

Samom potpisivanju Protokola prethodili su dogovori o početku konkretne saradnje kao što je transfer know how-a od BEBKE ka REDAHU po pitanju sektorskog združivanja, tj. udruživanja kompanija koje djeluju u istim oblastima; pružanje podrške “kreativnom sektoru” kao što su animacija, filmska industrija, dizajn, modni dizajn; razmjena know how-a i iskustava na polju obrade voća i povrća, te zajednički nastup kod prijavljivanja za EU projekte. Više informacija o poljima saradnje novinari će moći saznati nakon potpisivanja Protokola.

Pozivaju se predstavnici medija da prisustvuju ovom događaju. Nakon potpisivanja Protokola predviđene su izjave za medije.

BEBKA – Razvojna agencija Burse, Eskişehira i Bilecika osnovana je 14. jula 2009. godine. BEBKA ima za cilj da koordinira i poboljša saradnju između državnog, privatnog, nevladinog sektora te univerziteta. Shodno tome napravljen je plan razvoja regije i njim je predviđeno pružanje finansijske podrške razvoju, unaprijeđenje obrazovanja, te promocija investicijskih prilika regije. Razvojna agencija pruža tehničku i finansijsku podršku. U okviru finansijske podrške Aagencija daje grantove kao i bezkamatne i kredite s povoljnim kamatnim stopama. Grantovi se odobravaju projektima koji imaju potencijal da ubrzaju rast regije. Tehnička podrška se daje najviše za projekte za unaprijeđenje nevladinog sektora, te za unaprijeđenje gradskih i ruralnih kapaciteta.

REDAH je regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, nevladinog, neprofitnog i neovisnog karaktera osnovana od strane subjekata gospodarskog razvitka u svrhu promicanja, koordiniranja, planiranja te provedbe razvojnih aktivnosti u regiji. Rad REDAH-a se temelji na partnerstvu javnog, privatnog i nevladinog sektora, što smatramo ključem uspjeha. Vizija REDAH-a je da Hercegovina postane razvijena i konkurentna gospodarska regija u okviru Europske Unije. Misija REDAH-a je bit katalizator koji će ustrojiti i pružiti cjelovitu potporu regionalnom ekonomskom razvoju kako Hercegovine tako i Bosne i Hercegovine.

Fondacija BIGMEV je neprofitna organizacija, a osnovana je 2010. godine s ciljem razvoja odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Fondacija već tri godine kontinuirano radi na izvozu bh. roba i usluga na tursko tržište. Sjedište Fondacije je u Istanbulu, sa predstavništima u Bursi i Sarajevu. Osnovna zadaća BIGMEV-a je spajanje stranih investitora sa poslovnim prilikama u Bosni i Hercegovini. Projekti BIGMEV-a se realizuju preko institucija na području čitave Bosne i Hercegovine. Pored potpisivanja UN-ovog Globalnog sporazuma, BIGMEV je do sada realizirao mnoge upješne projekte, edukacije za menadžere malih i srednjih preduzeća, poslovne forume, ali i olakšao izvoz bh. proizvoda na tursko tržište.