Ako ste gledali piratsku verziju Tome policija vam ne može zakucati na vrata: Gledanje filma nije kažnjivo zbog otežanog procesa dokazivanja namjere

374

Film “Toma” ušao je na spisak najgledanijih domaćih filmova. U bioskopima ga je do sada gledalo više od pola miliona ljudi, a samo za protekli vikend zabilježeno je više od 75.000 gledalaca. U tu impozantnu brojku računa se samo bioskopska publika, ne i svi oni koji su skinuli film putem nelegalnih linkova koji su se pojavili na internetu.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal privelo je i saslušalo jednog od osumnjičenih za neovlašteno dijeljenje linka sa filmom Dragana Bjelogrlića.

Osumnjičeni se tereti za neovlašteno korištenje autorskih prava i određena mu je mjera zabrane upotrebe interneta kako bi se spriječile dalje zloupotrebe.

Iz tužilaštva kažu da se traga za osobom od koje je link potekao, a najavljeno je da će biti procesuirani svi koji su ga dijelili.

IT stručnjak Marko Mudrinić govorio je o kaznama koje slijede onima koji nezakonito dijele takav sadržaj.

– Nije mi baš najjasnije šta znači zabrana upotrebe interneta, ali zakonom je uvijek predviđeno da je nelegalno distribuirati takva djela u piratskom maniru. Ne mogu da kažem da će baš sva lica biti procesuirana, ali važno je otkriti od koga ja to poteklo – rekao je Mudrinić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Mudrinić navodi da je Srbija dosta napredovala po pitanju autorskih prava.

– Moja generacija je odrasla na pirateriji. Mislim da se stvari polako mijenjaju, ali danas je daleko lakše gledati filmove i serije preko nekih servisa. Uglavnom se filmovi neko vrijeme ne pojavljuju u pirateriji, a Toma se baš brzo pojavio – kaže Mudrinić.

Da podsjetimo, po zakonu je zabranjeno objavljivanje, snimanje i pravljenje kopija autorskog djela, što uključuje i skidanje na svoj kompjuter, kao i aploud na torent sajtove. Propisane su kazne do tri godine zatvora, ali ukoliko se ovim putem pribavlja imovinska korist u pitanju je pet godina zatvora.

U zatvor ne mogu ići osobe koje su gledale film putem interneta jer taj čin teško dokazati kao namjeru, problem sa zakonom mogu imati osobe koje su film uploadovale na internet i društvene mreže jer su time prekršili zakon o autorskim pravima.

NAPOMENA: Danas 16.10.2021 portal Raskrinkavanje ja ovu vijest označio kao dezinformacija zbog naslova “Ako ste gledali piratsku verziju Tome policija vam može zakucati na vrata: Slijedi procesuiranje, a kazne su i do 5 godina zatvora!” jer su riječi stručnjaka izvučene iz konteksta , odnosno da bi u zatvor trebale ići sve osobe koje su gledale ovaj film koji se pojavio na internet stranicama ili društvenim mrežama.

16.10.2021 unijete su izmjene u članak , naslov je promijenjen u “Ako ste gledali piratsku verziju Tome policija vam ne može zakucati na vrata: Gledanje filma nije kažnjivo zbog otežanog procesa dokazivanja namjere” ovaj naslov jasno pokazuje da u zatvor ne možete ići ako ste samo gledali film putem interneta i društvenih mreža jer ste vi samo gledalac filma koji je neko drugi podijelio i izvršio upload na internet. U Srbiji policija traga za osobama koje su pustile film na internet a ne za osobama koje su ga samo pogledale. Prema analizi portala Raskrinkavanja samo gledanje filma putem linka piratske verzije, iako predstavlja zloupotrebu, nije akt koji je kažnjiv, zbog otežanog procesa dokazivanja namjere.

Izvor: Kurir